mandag 27. oktober 2014

Den tredje uka på jobb - Rewire

Da var det jammen gått 3 uker til, så da får jeg vel oppdatere mine tålmodige lesere med mine jobberfaringer fra de siste ukene på jobb.

Denne uka begynte vi på en "rewire" på en "bungalow" (bungalow er et vanlig bolighus, brukes på mindre hus med liten hage og 1.etg). En "rewire" går ut på å erstatte alle gamle ledninger og stikkontakter med nye ledninger og stikkontakter. Dave leier inn Tony som ekstrahjelp når det trengs, så han hjalp oss denne uken. Jeg har ikke tenkt å skrive en langt og kjedelig stil om hvordan dette ble utført, så derfor kan du se på bildene som illustrerer arbeidsmetoder, utførelse og materiell.
Denne rullen har en flat 2x2,5mm2-kabel. Ganske lik på PR, men den har ikke blykappe. Den grå kappen er mer som en flex-kabel og stivheten er mest på grunn av at lederene er av massiv kopper.
Her kan du se noen av de gamle kablene på loftet, disse ble ikke revet før vi hadde lagt  til de nye. Siden vi ville ha arbeidslys.



 Etter vi hadde lagt opp noen nye kabler på loftet startet finjobben, hehe. Siden husene her er laget av murstein og mur. Så blir prosessen med å legge opp nye stikkontakter rimelig støvete og grisete. Hvorfor får du se her:

Først lages det et firkantet hull i veggen og opp gjennom taket.  Verktøyet som brukes er det samme på bildet lenger ned.

Kablene trekkes dermed ned til hvert punk. Og hvis du lurer på hvorfor det er to på bildene så er det fordi i England legger man opp stikkontakter vanligvis i ring. (Se eget blogginnlegg)


Dermed slisses det et spor ned til der boksen for stikkontakten skal være.

Her er Dave i aksjon med slisseverktøyet.  Å slisse var ikke store jobben i forhold til uthoggingen.

Etter slissingen hogger man ut noe som er en tykk murpuss. Tykkelsen varierte fra 1cm til 2cm, etter hvordan mursteinen bak var. Brukte slagdrill med slag og et flattverktøy for å gjøre jobben mer effektiv. Der boksene skulle plasseres måtte man hogge 32mm inn. Dermed måtte du hogge i murstein som var relativ hardt....men du veit, det var ikke noen sak for en viking...


med DeWalt slagdrill.
Verneutstyr som vernebriller og hørselvern ble flittig brukt, siden det var relativt konstant bråk fra 8- 16...
Ferdig slisset og uthogget

Kablene med tredd inn i en oval kanal som ble festet med spikre på siden.
Kablene klare for at "Plasteren-Kevin" kan komme. Her kan du også se metall-boksene som brukes,.




Dette er skapet der sikringene er plassert og du kan se tilførselen gå opp i veggen.

Her kan du se to punkt som er ment for en "storage-heater". Det er en 1kW varmeovn som varmer opp stein. Det er to bokser siden den ene er for natt og den andre for dag. Noen hus i England har det slik at det er dyrere strøm på dagtid og dermed blir løsningen slik på oppvarming: I sikringsskapet er det et tidsur som styrer en del sikringen for oppvarming. Dermed er "storage-heateren" bare på om natten. Om dagen er det bare en vifte som går, dermed brukes det minimalt med strøm på dagtid. Og strømprisene her er relativt dyre.
Her kan du se fire punkt, 2 for hver "storage-heater". Dette er i stuen og det er en gammel "storage-heater". Venstre punkt er dagtid og høgre punkt er natterstid. Vi skal tilbake i november for å koble til de nye "storage-heaterene".



Her har "Plasteren-Kevin" vært i aksjon. Han plastrer veggen  for at maleren så kan male veggen. Det er faktisk et eget yrke i england å være en "Plaster". Altså en maler eller snekker kan ikke gjøre dette.


Her kan du se en gammel boks som er laget av tre, noe som ikke lenger er lovlig og må derfor byttes til metal.
 Dette er for en lysbryter. Siden røret som går ned til lysbryteren har bare plass til en 2x1,5mm2 så samles det denne kabelen med tilførsel og kabelen fra lyspunkt i en koblingsboks på loftet.

Lyspunkt på et av soverommene.

Komplettering av stikkontakt:

Dobbelstikkontakt med en bryter for hvert uttak, noe som kan være kjekt til tider. 

Stikkontakten er laget av hardplast, virker veldig solid laget. 





Som du ser på det forrige bilde er koblingsklemmen i stikkontakten bare en skrue. Derfor vil Dave at jeg skal legge den massive lederen dobbel som vist her.

Ferdig koblet stikkontakt til venstre med to stk "Spurs" som har en utskiftbar patronsikring på 13A og en bryter. 

På badet monterte rørleggeren en El-dusj
Hit la vi en egen tilførsel. Dusjen trekker 6kW, men finnes i flere forskjellige størrelser. Den største man kan få er 11kW.  Fordel: Rørleggeren trenger bare å legge tilførsel med kaldt vann, siden vannet blir varmet opp i kolben i dusjen.
Ulempe: Jo varmere vann du vil ha jo dårligere trykk. Men det var greit trykk ved lunka vann som du ville dusja i.

Snorbryter for å isolere dusjen. Det blir skrevet en lapp med "Leave on" slik at brukeren skal bruke AV/PÅ-knappen på dusjen i stedet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar